IMG_4806

Oh wauw, wat een lekker plaatje zo hè? Dit, lieve mensen, is vegetarische pasta al ragù! Échte ragù maak je natuurlijk met gehakt maar deze maakte ik vega met linzen. Hetzelfde idee maar dan een beetje meer verantwoord voor de wereld Ik vond ‘m echt superlekker, niet helemaal 100% zoals ragù, maar wel een topvervanger. Vet makkelijk ook! Hieronder het recept.

Dit heb je nodig (2p):

1 blik linzen (280 gram)
250 ml rode wijn
400 ml groentebouillon
1 dikke wortel
1 witte ui
2 kleine blikjes tomatenpuree
1-2 tl gedroogde rozemarijn

pasta linguine (150 gram)
Parmezaanse kaas (optioneel)

Dit moet je doen:

Zet een grote pan op het vuur en verwarm daar een scheut olijfolie in. Snipper de witte ui héél fijn (echt heel fijn, fijner dan je denkt) en fruit dat dan aan in de olie. Ondertussen snijd je ook de winterpeen of dikke wortel net zo fijn. Dat is best wel ff een rotklus maar hoe fijner hoe beter, dan wordt het een lekker geheel met de saus. Eventueel kun je nu ook nog een stengel bleekselderij net zo fijn snijden maar ik had geen zin om weer met zo’n bos selderij opscheept te zitten.

Bak ook de stukjes wortel mee met de ui in de olie, voor ongeveer vijf minuten. Gooi daarna de tomatenpuree, rozemarijn en rode wijn erbij en roer dit goed door. Laat het op middelhoog vuur pruttelen en sudderen totdat ongeveer de helft van de wijn weer is verdampt. Giet dan de bouillon erbij. Laat ook hiervan ongeveer de helft verdampen, dit duurt denk ik 20 minuten. Spoel de linzen af en gooi ook die bij de saus. Laat dan het resterende vocht verdampen en intrekken tot een saus. In totaal ben je denk ik 45 minuten bezig maar het is niet heel intensief; je kunt de vegetarische ragù prima op laten staan zonder er de hele tijd bij te blijven.

Als de ragù een lekkere saus is geworden, kook je de pasta in ongeveer acht minuten gaar. Giet af en schep het dan door de ragù. Serveer het in een diep bord met eventueel wat Parmezaanse kaas. Dat hoeft eigenlijk niet eens bij pasta al ragù, dat is al smeuïg en smaakvol genoeg. Bij deze vegetarische versie vond ik het echt wel echt een toevoeging, de saus mist natuurlijk het vette van gehakt en dat kon ik met extra kaas wel mooi compenseren vond ik.

Mijn oordeel: 8/10 – Heel nice dit! De niet-vega ragù vond ik lekkerder maar dit is voor de afwisseling wel echt een leuk gerecht.
Ik at dit op 20/7/2019