vegetarische_pasta_ragu

Heb je ook wel eens dat je zin hebt in ‘ja, gewoon een pastaatje’ en dat het resultaat dan het fucking beste is dat je die dag is overkomen? Dit was er een. Ik had nog wijn en wilde iets met groente voordat het kerstgeweld los zou barsten. Het werd een soort vegetarische pasta al ragù, met linzen en zachte aubergine in plaats van gehakt. Ik schoot een beetje uit met de wijn maar dat maakte dit juist geweldig goed, love it. Hieronder het simpele recept!

Dit heb je nodig (3p):

1 aubergine
1 witte ui
klein blikje tomatenpuree
1 tl rozemarijn
1 stengel bleekselderij
280 gram linzen
400 ml rode wijn
400 ml groentebouillon

linguine
Parmezaanse kaas

Dit moet je doen:

Allereerst zet je een ruime pan op het vuur, eentje waar dingen doorgaans niet zo snel in aanbakken en waar je een deksel bij hebt. Ik gebruik vaak zo’n wat dikkere wokpan voor dit soort gerechten. Verwarm een scheutje olijfolie. Snipper het witte uitje fijn en snijd ook de stengel bleekselderij in kleine stukjes. Ik vind bleekselderij kopen vaak heel onhandig omdat je er voor dit soort gerechten maar heel weinig van nodig hebt en ‘bleekselderij als snack’ is echt de grootste leugen ooit. Niemand die dat serieus lekker vindt.

Snijd ook de aubergine in hele kleine stukjes. Ik vind aubergine vaak lekkerder als het heel fijn is gesneden en ook in deze pasta past dat beter; dan is de saus echt een geheel. Fruit de ui en bleekselderij aan in de olie en voeg vervolgens ook de aubergine toe. Na ongeveer 5 minuten bakken, voeg je de rozemarijn en tomatenpuree toe. Gooi de rode wijn, groentebouillon en afgegoten linzen bij de groenten en laat dit (met de deksel op de pan) rustig pruttelen. Roer het af en toe door. Na een kwartier stoven kun je de deksel van de pan halen zodat de saus in kan koken. Je kunt ook langer wachten: ik heb deze vegetarische pasta al ragù bijna 3 uur laten staan. Op laag vuur, met de deksel op een kiertje. Zo werd het wel echt belachelijk lekker: een hele smaakvolle, dikkige saus met zachte groenten.

Kook de linguine in ongeveer 8 minuten beetgaar. Schep de pasta daarna meteen bij de vega ragù. Eventueel met een beetje kookvocht om de saus nog wat te verdunnen en te binden. Hussel door en dien dan op in diepe borden. Snipper of rasp verse Parmezaanse kaas boven de pasta en enjoy!

Mijn oordeel: 8,5/10 – Woooow, deze pasta was écht vet lekker. Ik heb al eerder een vegetarische pasta al ragù gemaakt (klik hier) maar deze was veel beter. De aubergine maakte het heel zacht en in deze versie zat meer wijn en dus meer smaak. Volgende keer maak ik ‘m precies zo!
Oordeel eetgenoot (Joran): “Sorry ik weet het echt niet meer. Was fucking lekker, volgens mij.”
Dit at ik op 23/01/2019