Vegetarische pasta al ragù met linzen en aubergine

Heb je ook wel eens dat je zin hebt in ‘ja, gewoon een pastaatje’ en dat het resultaat dan het fucking beste is dat je die dag is overkomen? Dit was er een. Ik had nog wijn en wilde iets met groente voordat het kerstgeweld los zou barsten. Het werd een soort vegetarische pasta al ragù, met linzen en zachte aubergine in plaats van gehakt. Ik schoot een beetje uit met de wijn maar dat maakte dit juist geweldig goed, love it. Hieronder het simpele recept!

vegetarische pasta ragù

Vegetarische pasta al ragù met linzen en aubergine

Het werd een vegetarische pasta al ragù, met linzen en zachte aubergine in plaats van gehakt. Iets te veel wijn maar dat maakte dit juist geweldig goed.
Stooftijd (minimaal) 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Keuken Italiaans
Porties 3

Ingrediënten
  

 • 1 aubergine
 • 1 witte ui
 • klein blikje tomatenpuree
 • 1 tl rozemarijn
 • 1 stengel bleekselderij
 • 280 gram linzen
 • 400 ml rode wijn
 • 400 ml groentebouillon
 • linguine
 • Parmezaanse kaas

Instructies
 

 • Allereerst zet je een ruime pan op het vuur, eentje waar dingen doorgaans niet zo snel in aanbakken en waar je een deksel bij hebt. Ik gebruik vaak zo’n wat dikkere wokpan voor dit soort gerechten. Verwarm een scheutje olijfolie.
 • Snipper het witte uitje fijn en snijd ook de stengel bleekselderij in kleine stukjes. Ik vind bleekselderij kopen vaak heel onhandig omdat je er voor dit soort gerechten maar heel weinig van nodig hebt en ‘bleekselderij als snack’ is echt de grootste leugen ooit. Niemand die dat serieus lekker vindt.
  Tip: snijd de rest van de bleekselderij fijn en vries dit in voor later, als je weer zo'n soort gerecht maakt.
 • Snijd ook de aubergine in hele kleine stukjes. Ik vind aubergine vaak lekkerder als het heel fijn is gesneden en ook in deze pasta past dat beter; dan is de saus echt een geheel.
 • Fruit de ui en bleekselderij aan in de olie en voeg vervolgens ook de aubergine toe. Na ongeveer 5 minuten bakken, voeg je de rozemarijn en tomatenpuree toe. Gooi de rode wijn, groentebouillon en afgegoten linzen bij de groenten en laat dit (met de deksel op de pan) rustig pruttelen. Roer het af en toe door.
 • Na een kwartier stoven kun je de deksel van de pan halen zodat de saus in kan koken. Je kunt ook langer wachten: ik heb deze vegetarische pasta al ragù bijna 3 uur laten staan. Op laag vuur, met de deksel op een kiertje. Zo werd het wel echt belachelijk lekker: een hele smaakvolle, dikkige saus met zachte groenten.
 • Kook de linguine in ongeveer 8 minuten beetgaar. Schep de pasta daarna meteen bij de vega ragù. Eventueel met een beetje kookvocht om de saus nog wat te verdunnen en te binden.
 • Hussel door en dien dan op in diepe borden. Snipper of rasp verse Parmezaanse kaas boven de pasta en enjoy!
Trefwoord aubergine, linguine, linzen, parmezaanse kaas, tomaat

Mijn oordeel: 8,5/10 – Woooow, deze pasta was écht vet lekker. Ik heb al eerder een vegetarische pasta al ragù gemaakt (klik hier) maar deze was veel beter. De aubergine maakte het heel zacht en in deze versie zat meer wijn en dus meer smaak. Volgende keer maak ik ‘m precies zo!
Oordeel eetgenoot (Joran): “Sorry ik weet het echt niet meer. Was fucking lekker, volgens mij.”
Dit at ik op 23/01/2019

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

2 Reacties

 1. Hester

  Oooh ik wil dit! Past alleen niet zo binnen m’n plan om rustig aan te doen met alcohol na twee januarifeestjes en ik heb niet zoveel tijd vandaag (hoewel ik me ook afvraag of mijn huisgenoten het waarderen als ik zolang een pit bezet houd) maar ik sla ‘m wel op.

  Antwoord
  • Beau (Keukenmeid)

   Hahaha nee maar de alcohol verdampt hè! Ik doe ook een halve dry january (tot volgend weekend want dan ben ik met vriendinnen een weekendje weg haha) en dit mag gewoon. Vind ik.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten