IMG_1661

Terwijl ik vandaag in Griekenland geniet van de pita gyros en ladingen tzatziki, heb ik voor jullie een lekker Hollandse maaltijd op mijn blog staan: andijviestamppot. Alhoewel, het is een stuk spannender dan dat! Ik maakte er vegetarische runderreepjes bij in een sausje van ketjap, chili en rode ui. Ok, ik was een beetje uitgeschoten met de chilivlokken maar nog steeds was dit LÉKKER. Echt een hele, hele dikke aanrader voor je volgende stamppot!

Dit heb je nodig (2p):
400 gram aardappelen
250 gram andijvie
scheut melk
vegetarische runderreepjes
2 eetlepels ketjap
sojasaus
2 teentjes knoflook
1 rode ui
half kopje water
chilivlokken
sap van een halve citroen

Dit moet je doen:
Zet een grote pan met water op het vuur en kook daar de aardappelen in gaar. Ik had van die voorgeschilde aardappelen, anders moet je dat schillen zelf nog even doen Dit duurt ongeveer 10-15 minuten en in die tussentijd maak je de vegetarische runderreepjes lekkerder met een marinade. Verwarm een scheut olie in een koekenpan en fruit daar een geperst teentje knoflook in aan. Bak de runderreepjes rondom aan en houdt ze daarna even apart in een bakje.

Snijd het rode uitje in halve ringen en pers nog een teentje knoflook uit. Fruit ook dit weer aan in de overgebleven olie en giet hier ketjap, sojasaus, citroensap en een half kopje water bij. Roer dit op laag vuur tot een niet te dik sausje en voeg dus eventueel wat meer water toe. Als je hele dunne, niet hele zoete ketjap gebruikt, kun je nog een klein beetje suiker of honing toevoegen. Dan wordt de saus ook iets dikker. Het moet een beetje op jus lijken, zoals bij vlees. Maak het sausje iets pittiger met chilivlokken en roer dan de runderreepjes er weer door. Laat het nog even rustig pruttelen.

Gooi de laatste vijf minuten de andijvie bij de aardappels in de pan (of in een nieuwe pan als je, net als ik, geen megagrote pannen hebt) en kook dat even mee. Giet daarna alles af en prak het door elkaar heen met een scheut melk, peper en zout en nog wat extra chilivlokken. Of chilipoeder, als je geen chilivlokken hebt. Serveer de smeuïge stamppot met bovenop de vegetarische runderreepjes en het ui-sausje. Eetse!

Mijn oordeel: 8/10 – Ik was een beetje te enthousiast met de chilivlokken en het was dus bést wel heel erg pittig. Maar goed, dat kun je zelf doseren. Zegt niets over de rest van de stamppot: was HEERLIJK!
Oordeel eetgenoot (Ilona): 7,5/10 – “Wow dat is lang geleden, ja wel heel lekker ja! Weet het niet meer precies, lekker en anders maar toch paste het wel.”
Ik at dit op 17/9/2018