Vietnamese banh mi met kogelbiefstuk, srirachamayo en zure wortel

Als ik aan streetfood denk, dan denk ik meteen aan Vietnam. In 2017 (VIJF jaar geleden, HOE dan?!) reisde ik van zuid naar noord met een vriendin en daar vrat ik alles wat los en vast zat. Ik heb alleen dé Vietnamese klassieker niet van mijn lijstje kunnen strepen: banh mi. Niet omdat ik het nergens kon vinden (ha, er zijn meer banh mi-tentjes dan scooters, zo ongeveer) maar… omdat er paté op zit. En dat vond (vind) ik goor. Little did I know dat je banh mi vaak gewoon, helemaal Subwaystyle, kan samenstellen met wat je lekker vindt. Bord Bia vroeg me laatst om Iers rundvlees te verwerken in een streetfoodrecept. 1 + 1 = 2. Ik wentelde een stukje malse kogelbiefstuk door een smaakvolle marinade, en belegde het broodje verder met ingemaakte wortel, augurk en pittige mayo. Zó simpel, maar zelfs boven verwachting lekker!

vietnamese banh mi

Ik en biefstuk

Ik ben niet bepaald Queen Biefstuk. Als mijn schoonouders er eentje grillen op de Big Green Egg vind ik het heerlijk. De biefstuk die wij vroeger thuis aten, deed meer denken aan een schoenzool met een paar kleffe witte boterhammen. Zelf durfde ik er eigenlijk niet aan te beginnen. Maar mensennnn: dit was zo knettersimpel en echt héél lekker. Dit malse Ierse rundvlees komt van koeien die bijna het hele jaar buiten lopen te grazen. Ik ben niet bepaald een vleeskenner maar ik weet wel: als ik het eet, dan eet ik het goed. En dit koop je dus gewoon bij de supermarkt, op het label staat dan meestal ‘Greenfields’ of ‘Ierse runderen’.

vietnamese banh mi

Vietnamese banh mi met kogelbiefstuk, srirachamayo en zure wortel

Ultiem Vietnamees streetfood: banh mi! Deze broodjes zijn simpel maar smakelijk. Zeker met malse biefstuk, pittige mayo en pickled groenten.
Marineertijd (minimaal) 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Keuken Aziatisch
Porties 2

Ingrediënten
  

Biefstuk

 • 1 Ierse kogelbiefstuk
 • 1 stengel citroengras
 • 1 el sesamolie
 • 1 el rijstazijn
 • 1 el sojasaus
 • 1 el kokosbloesemsuiker
 • 0,5 el vissaus

Zure wortel

 • 4 plukjes wortel julienne – Meer kan ook
 • 2 el water
 • 2 el rijstazijn
 • sap van een halve limoen
 • 1 tl kokosbloesemsuiker

Overig

 • 1 stokbrood – Kleintje
 • 3 el mayonaise
 • 1 tl sriracha
 • paar plakjes augurk
 • verse koriander

Instructies
 

 • Begin met de ingemaakte wortel. Liefst zelfs al een dag eerder. Doe het water, de rijstazijn, het sap van een halve limoen en de kokosbloesemsuiker in een af te sluiten bakje en roer totdat de suiker is opgelost. Voeg de wortel julienne toe, sluit het bakje en schud goed. Zet in de koelkast tot gebruik.
 • Laat het stukje Ierse rundvlees op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen de marinade. Dat doe je door de stengels citroengras, sesamolie, rijstazijn, sojasaus, kokosbloesemsuiker en vissaus te malen. Ik deed dat met zo’n speciaal opzetstuk voor de blender, maar met een staafmixer kan ook.
 • Leg de biefstuk in een schaaltje en overgiet met de marinade. Zorg dat ‘ie goed bedekt is. Laat dit een kwartier tot half uur lekker intrekken. Mag buiten de koelkast, maar dan dus niet te lang.
 • Laat een koekenpan of grillpan goed heet worden en verwarm er een scheutje olie in. Haal de biefstuk uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Bak de biefstuk dan 2-3 minuten aan de ene kant, en weer 2-3 minuten aan de andere kant. Dan is ‘ie zo medium rare als die van mij. Langer of korter kan natuurlijk ook. Overgiet de biefstuk de allerlaatste minuut met een beetje overgebleven marinade.
 • Haal de biefstuk uit de pan en snijd, haaks op de vezels, in dunne plakken van een paar millimeter dik.
 • Meng de mayo en sriracha tot een pittige mayo.
 • Bak het stokbrood af en halveer in de lengte. Smeer de onderste helft in met de srirachamayo. Beleg ‘m vervolgens met een paar plukjes (uitgelekte) augurk en ingemaakte wortel, en verse koriander. Leg daarna de plakjes Iers rundvlees op de banh mi. Bovenkant van het broodje er weer op, klaar!
Trefwoord augurk, biefstuk, koriander, mayonaise, rundvlees, sriracha, stokbrood, wortel

⭐⭐⭐⭐ – Ik had die Vietnamese banh mi in mijn hoofd héél groot gemaakt, maar het stelde gelukkig écht niet teleur. Het Ierse rundvlees was superrrmals en vet goed op smaak gebracht, heel lekker! De dikke laag pittige mayo overstemde dat niet – die zorgde er (samen met de zure groenten) voor dat het toch wel saaie pistoletje lekker veel smaak had.
Ik at dit op 5/8/2022

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking. Maar je leest hier natuurlijk wel mijn woorden en mijn mening. 

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten