wortelfriet

Meer dan af en toe eet ik een gerecht puur en alleen omdat ik zin heb in de saus. Saus = (Mensen die kale patat eten: wij kunnen geen vrienden zijn.) De afgelopen week had ik verrekte veel zin in misomayo. Er was geen bitterbal te bespeuren in huis, maar ik vond wél nog een paar dikke winterpenen in de groentela. Daar maakte ik heel spontaan vét lekkere wortelfrietjes mee! En het recept deel ik natúúrlijk met jullie!

Dit heb je nodig (2p, als bijgerecht):

6 winterpenen
3-4 el panko
2 el olijfolie
0,5 tl knoflookpoeder
0,5 tl paprikapoeder
0,5 tl chilivlokken
peper
zout

1 tl miso
2 el (vegan) mayo

 

Zo maak je de wortelfrietjes:

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de winterpenen in ‘frietjes’. Niet te dun, niet te dik. Kook deze eerst heel kort (2-3 minuten) in een pan met water. Giet af en dep droog.

Doe de wortel in een schaal en hussel door elkaar met de olie, panko, kruiden en peper en zout. Verdeel over de bakplaat (ze mogen elkaar niet raken) en bak in 20-25 minuten af in de oven. Zet eventueel de laatste paar minuten de grill erbij aan.

Meng ondertussen de miso met de mayo. Tadaaa: misomayo. Serveer met een beetje peterselie voor de looks.

Je kan het koken ook overslaan. Het bakken in de oven kan dan iets langer duren. Ook vind ik het juist wel lekker als de wortels vanbinnen zacht zijn (zoals patat ook is). Als je ze echt kort kookt, worden ze zeker niet slap hoor!

 

Mijn oordeel: 8,5/10 – SUPER lekker! Op deze manier eet ik met gemak een kilo wortelen weg (maar goed: met misomayo maak je zelfs een drol nog lekker). Ik denk dat deze wortelfrietjes heel lekker zijn bij deze Aziatische burger (met rundvlees) of bij een simpele salade, zoals deze spinaziesalade met avocado en mais.
Ik at dit op (onder andere) 26/9/2022