zalm_uit_de_oven

Soms moet ik mezelf even knijpen. Ben ik écht geen student meer? Verdien ik écht geld om af en toe eens ff extraordinair boodschappen te doen en mezelf te verwennen met een chique visje. Geen pay day-voer meer, maar gewoon een fatsoenlijke maaltijd na een werkdag: deze zalm uit de oven met een méga lekkere marinade soja-chilisaus en met spruitjes. Lekker makkelijk, dat ook nog!

Dit heb je nodig (2p):

2 moten zalm
70 ml sojasaus
70 ml sinaasappelsap
scheutje water
2 el honing
sap van een halve citroen
1 teentje knoflook
1 el bloem
2 cm gember
1 tl chilivlokken
beetje olie

5 nestjes mie
200 gram spruitjes
200 gram wortelen
sesamzaadjes
2 stengels bosui

Dit moet je doen:

Verwarm de oven voor op 180 graden en pak er een ovenschaal bij. Was de spruiten en wortels. De spruitjes halveer je, de wortels snijd je in kleinere stukken. Maak in een maatbeker of een kom de marinade voor bij de zalm. Die bestaat dus uit sojasaus, sinaasappelsap, een beetje bloem, honing, een klein scheutje water, citroensap, een geperst teentje knoflook, een geperst stukje gember (ja, dat kan!) en wat chilivlokken voor pittigheid.

Smeer de ovenschaal in met een beetje olie, leg de moten zalm erin en verdeel de groenten eromheen. De marinade van soja, sinaasappelsap en chili (had zo een boyband kunnen zijn) giet je over de groenten en zalm. Zet dit voor 12 tot 15 minuten in de oven, zodat de zalm gaart maar niet droog wordt. De nestjes mie kook je in een pan water in ongeveer vijf minuten. Giet het af en spoel na met koud water.

Schep de zalm voorzichtig uit de ovenschalen en leg ze op de borden. De mie gooi je nu bij de groenten en zoet-zoute saus en dat hussel je goed door. Verdeel ook dat over de borden. Top af met fijngesneden bosui en sesam.

 

Mijn oordeel: Ik vind koken met zalm soms dus nogal spannend want áls het mislukt, mik je zo een tientje de vuilnisbak in. Dit bleek gelukkig helemaal niet lastig te zijn en het was écht heel erg lekker. Misschien net iets te pittig voor mijn smaak, maar dat was een foutje. Als je dit recept hierboven aanhoudt, dan is die zalm uit de oven helemaal perfect!
Oordeel eetgenoot (Joran): – “Wow, dit is wel heel erg lekker ja. Ik hou echt niet van spruitjes maar op deze manier… ja. Lekker pittig ook, heel goed. Ja.”
Ik at dit op 23/1/2020