Zelfgemaakte bitterballen met iberico en paprika

31 mei 2018 | Hollands, Mijn favorieten, Vlees

IMG_0015

Een gerecht waardoor bijna mijn huis in de fik stond: bitterballen! Ik kan koken maar frituren is nieuw voor me (klinkt dat ff healthy) en ik ben blij dat ik niet alleen thuis was zeg maar (het brandalarm ging zelfs af #thatsafirst). Uiteindelijk waren de bitterballen alsnog zoooo verschrikkelijk goed gelukt en natuurlijk geef ik jullie graag het supermakkelijke recept. Als basis gebruikte ik deze bitterballen van Worstenbrood en Wijn maar om mijn Alfabet van het Vergeten Eten wat tegemoet te komen, gebruikte ik onder andere een andere worst: IBERICO!

Dit heb je nodig (15-20 bitterballen):
40 gram boter
50 gram bloem
200 ml runderbouillon (van 1 blokje)
150 gram iberico (dat is ongeveer 1 zo’n worst)
1 bosuitje
halve rode paprika
4 gelatineblaadjes
paprikapoeder
chilipoeder

3 eieren
paneermeel
bloem
olie om in te frituren (bijvoorbeeld zonnebloemolie)

Dit moet je doen:
Leg de gelatineblaadjes in een kommetje met koud water. Dit laat je voor een minuut of vijf zacht worden en in de tussentijd snijd je de iberico en paprika in blokjes en het bosuitje in ringen. Gooi de iberico en paprika met wat paprikapoeder en chilipoeder in de blender en mix dit kort. Het moet een beetje grof blijven voor de bite, maar wel een geheel zijn. Zet dit even apart en ga dan verder met de ragout. Kook water en maak met een blokje runderbouillon 200 ml bouillon. Smelt de boter in een steelpannetje en gooi dan in een keer de bloem erbij. Dit roer je door elkaar totdat het een glad mengsel is. Zorg dat het mengsel goed egaal heet wordt zodat de bloem gaart (in verband met bacteriën die jij en ik waarschijnlijk prima kunnen hebben maar voor de zekerheid zet ik het er toch ff bij). Zet het vuur trouwens niet te hoog, gewoon op de helft van de standen. Giet nu de bouillon erbij en blijf goed roeren terwijl het een beetje pruttelt. Haal de pan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze dan door het hete mengsel. Schep nu de geblende iberico en paprika en de ringetjes bosui erbij en laat dit met een deksel erop afkoelen. Na een uurtje zet je de pan in de koelkast en daar laat je het een uur of vier opstijven. Ik maakte het mengsel alvast een dag eerder, zodat het uiteindelijk een hele 24 uur kon afkoelen.

Dan het frituren! Houd je blusdeken in de buurt en zet 5 borden of bakjes klaar: eentje met een laag bloem, een met paneermeel, een met opgeklopt eiwit, een leeg bord en een bord met een laag keukenpapier. Rol kleine balletjes van het mengsel en haal deze daarna door de bloem, daarna door het eiwit en vervolgens door het paneermeel. Ze worden extra lekker als je ze daarna nóg een keertje door het eiwit en de paneermeel haalt. Ik heb het getest, is echt zo! Leg alle balletjes op het lege bord. Vul een hoge pan (gewoon zo’n grote pan waar je groenten in zou koken) met een laag (zonnebloem-)olie en laat dit goed heet worden. Ook hierbij zette ik mijn inductieplaat op de helft, op 5. Hier ging het bij mij dus mis. Ik was zo stom om een lichtelijk aangekoekte wokpan te gebruikte én zette de inductieplaat op z’n hoogst. Het ging heel hard roken en stinken, dat vuur hoeft dus écht niet zo hoog. Om te testen of de olie heet genoeg is, strooi je er wat paneermeel in. Als dit gaat sissen en bruisen, dan kun je de bitterballen er voorzichtig in dompelen. Frituur ze in 2-3 minuten mooi bruin en laat ze uitlekken op het keukenpapier. Serveer de bitterballen met truffelmayo voor een vette smaakexplosie of lekker classic met mosterd.

Mijn oordeel: 8,5/10 – Ik denk bijna wel dat ik iberico ooit al eens heb gegeten dus zo nieuw en vergeten was het niet. Maar wel lekker en ik wist ook niet dat bitterballen maken zo ‘makkelijk’ was. Het ging niet helemaal soepel maar zoals je kunt zien zijn ze wel supermooi geworden en de smaak was ook perfect.
Oordeel eetgenoot (Ilona): 8/10 – “Ondanks de extreme rook in huis waren ze echt superlekker en vooral met truffelmayo was het echt top. Nu echt zin in bij m’n borrel. Maak ff. xxx”
Ik at dit op 29/5/18

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

2 Reacties

 1. Hester

  M’n aanzien voor je kookkunsten is bij dezen echt met vier punten gestegen, ik vind het heel knap dat je de uitdaging aan bent gegaan en dat het er ZO strak uitziet. (P.S. Ik heb afgelopen week ook voor het eerst het brandalarm af laten gaan en mijn huisgenoten deden echt alsof ik het huis in de fik had gestoken en vertrouwden me twee dagen lang niet in de keuken, deuk in m’n culinaire zelfvertrouwen.)

  Antwoord
  • admin

   Hahaha maar zo deed mijn huisgenoot ook! Ik schaamde me ook wel een beetje, zeker omdat ik juist altijd zo bijdehand ben in de keuken.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten