Zelfgemaakte hangop met walnoten in karamelsaus

Hé Keukenmeid, is that you? Ja! Met een zoet recept. Jullie wisten dat waarschijnlijk nog niet, maar ik móet een toetje na het avondeten. Meestal is dat gewoon kwark met diepvriesframbozen en (heel veel) hagelslag. Laatst had ik zelfgemaakte hangop over, want van de helft van de yoghurt had ik labneh gemaakt! Ik bedacht er een fan-tas-tisch toetje mee: hangop met walnoten in karamelsaus. Met zeezout, want ik sta nog met één been in 2013.

Zelfgemaakte hangop

Zelf hangop maken is echt héél erg simpel. Het enige lastige is dat je er wel wat tijd voor nodig hebt, het vocht moet namelijk uit de yoghurt druppen voor een lekker dikke, volle hangop. In ongeveer 4 uur heb je al een hele lekkere, maar je kunt ‘m ook gerust een hele nacht opzij zetten. Dat heb ik gedaan in dit recept!

Zelfgemaakte hangop met walnoten in karamelsaus

Ik bedacht een fan-tas-tisch toetje: zelfgemaakte hangop met walnoten in karamelsaus. Met zeezout, want ik sta nog met één been in 2013.
Hangtijd (minimaal) 4 uur
Totale tijd 4 uur 15 minuten
Keuken Hollands
Porties 2

Ingrediënten
  

 • 0,5 liter volle yoghurt
 • 5 el witte suiker
 • 5 el water
 • 25 gram roomboter
 • beetje zeezout
 • honing
 • 1 handje walnoten

Instructies
 

 • Pak er een diepe kom bij, een schone theedoek en een zeef. Hang de theedoek in de zeef, en de zeef in de kom. Giet de yoghurt erbij. Je hoort nu al voorzichtig het vocht lekken in de bak. Knoop de theedoek dicht en zet het terug in de koelkast tot gebruik. Check tussendoor wel even of het vocht niet zo hoog staat in de bak, dat het de zeef raakt. Gebruik trouwens gerust het hele pak yoghurt, met de rest van de hangop maak je bijvoorbeeld labneh!
 • De topping maak je van walnoten en zelfgemaakte karamel. Pak er een steelpannetje bij en verwarm daar witte suiker en een klein beetje water in. Zet het vuur niet te hoog, middelhoog tot zacht is oké. Laat dit nu héél rustig pruttelen, totdat de suiker smelt en goudbruin en een beetje donker kleurt. Je mag ondertussen roeren, maar wel alleen heel voorzichtig. Smeer het niet aan de randen van de pan omhoog, bijvoorbeeld, want daar koelt het af en wordt het hard.
 • Hak ondertussen de walnoten fijn. Heeft de gesmolten suiker de kleur van karamel? Zet het vuur dan héél laag en voeg de klont roomboter toe. Roer dit snel en goed door. De boter is koud dus de suiker kan weer wat verharden, maar blijf dan rustig roeren op heel laag vuur. Roer dan de walnoten door de karamel. Giet dit op een stuk bakpapier en top het af met zeezout. Laat dit een paar minuten afkoelen, breek er dan stukjes van.
 • Smeer de zelfgemaakte hangop uit op een bord en versier het met de walnoten in gezouten karamel en met een klein beetje honing. Geniet ervan! Dit is fantastisch!
Trefwoord walnoot, yoghurt

Mijn oordeel: 8,3/10 – Ik had een mislukte batch nootjes in karamelsaus en zelfs díe heb ik allemaal opgegeten. ZO lekker! De hangop is heel dik en romig, maar ook fris. Het blijft yoghurt. Die gezouten, knapperige karamel is er meer dan perfect bij!
Ik at dit op 11-07-2020

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je ervan?
Nieuwste berichten