Zoervleis (snelle versie) met patat en appelmoes

6 nov 2018 | Hollands, Mijn favorieten, Vlees

IMG_1999

Meestal werkt het bij mij zo dat ik ergens eerst HEEL veel trek in heb, dan maak ik het, eet ik het en dan is mijn trek gestild en gaat het weer prima. Laatst maakte ik voor het eerst zoervleis en sindsdien droom ik over dit geweldige gerecht. Holy shit Limburgers, waarom kende ik dit niet!? Het vlees was zo perfect zacht, de saus lekker fris, zoet en zuur tegelijk en dat was heerlijk bij de zoute patatjes. Ik maakte een simpelere versie waar je net wat minder lang mee bezig bent en ik raad je heel erg aan om ‘m een keer te proberen!

Dit heb je nodig (2p):

400 gram runderlappen (of blokjes runderstoofvlees)
200 ml azijn
200 ml water
1 eetlepel (bruine) suiker
3 blaadjes laurier
2 kruidnagels
2 grote eetlepels appelstroop
2 plakken ontbijtkoek
1 ui
boter

patat (uit de oven)
appelmoes
broccoli
mayo

 

Dit moet je doen:

Het vlees moet voor het stoven nog een tijdje in een marinade. Ik heb recepten die zeggen dat je zoervleis officieel 24 uur moet laten staan maar even serieus: al vind je het nog zo leuk om met spannende recepten aan de slag te gaan, in 24 uur marineren heeft niemand zin. Ik las in andere recepten dat het ook prima wat korter kon voor een simpele versie, waaronder in dit recept van Leonie. Ik heb mijn vlees uiteindelijk een uur in de marinade laten staan en daarna heeft het nog iets meer dan drie uur geprutteld. Hoe langer, hoe zachter het vlees. Mijn vlees voelde na twee uur al heel erg zacht dus ik denk dat dat ook wel kan.

Oké let’s gooo: maak de marinade door 50/50 natuurazijn (dat is dus gewoon die cheap ass azijn onderin het schap, nog geen euro voor een jaarvoorraad) en water te mengen in een grote schaal. Ik ging voor 200 ml water, 200 ml azijn en dan heb je best veel saus. Snijd de runderlappen in grove blokjes óf koop voorgesneden stoofblokjes. Ik vond ze wel aan de kleine kant, en dat merk je dus ook aan het resultaat want het valt allemaal een beetje uit elkaar en van mijn brokken vlees bleef weinig over. Evengoed was de smaak heel erg prima en dat het al voorgesneden was, maakt het recept nog makkelijker. En dat is fijn, toch?

Doe de runderblokjes in de marinade en gooi daar tot slot de kruidnagels en laurierblaadjes bij. Mocht je nu denken ‘holy shit, nee dan zit ik met al die dure kruiden die ik nooit meer ga gebruiken’ wees dan gerust: beiden zijn héél erg goedkoop (voor een flinke voorraad volgens mij ook nog geen euro), je kunt het eeuwig bewaren én in veel verwerken. No excuses, haha. Dek de schaal af en zet dit in de koelkast voor hoe lang jij er dus zelf zin in hebt.

Na (minstens) een uurtje haal je de runderblokjes uit de marinade en die laat je een klein beetje uitlekken. Hoe minder vocht je meeneemt in de braadpan, hoe mooier je het nog dicht kunt braden. Verwarm een braadpan op het vuur met daarin een klontje boter. Snipper een ui en fruit het aan. Bak ook het vlees voor een paar minuten aan en blus het dan af met de marinade. Alles ja, ik vond het ook vrij veel maar dat komt straks helemaal goed. Zorg dat alles weer heet is (het moet niet koken, voorzichtig pruttelen is voldoende) en schep dan twee eetlepels appelstroop en één lepel suiker door de marinade. Roer dit er goed doorheen, leg een deksel op de pan en laat dit dan een paar uur heel zachtjes staan. Ik heb zo’n elektrische kookplaat en van de 9 standen had ik ‘m steeds rond de 3. Na twee uur vis je de laurierblaadjes en kruidnagels eruit. Daarna roer je twee verkruimelde plakken ontbijtkoek door de saus om het te binden. Eventueel nog wat peper. Daarna laat je het weer verder stoven.

Maak (of haal) patatjes in de oven, frituur of airfryer klaar en zet een pan water op met broccoli. Niet dat broccoli nou zo goed bij zoervleis past maar je moet toch aan je vitamines komen en die zitten niet in die suikersaus :thumbs: Dien je zoervleis op met de patatjes, wat broccoli en appelmoes én eventueel mayonaise. Dat moet volgens verschillende recepten die ik las maar dat vond ik zelf niet echt nodig. Alles heeft samen al zoveel smaak!

 

Mijn oordeel: 8,5/10 – Intens, zo veel smaken en LEKKER!
Oordeel eetgenoot (Keylee): vergeten cijfer te vragen – “Heel lekker maar ook zo heftig, echt net iets too much voor mij.”
Ik at dit op 27/10/2018

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten