Zoete aardappelrösti met citroencrème en salade

1 mrt 2018 | Salade, Vlees

IMG_9044

Zoals je in mijn fotodagboeken kunt zien, bestaan mijn vrije dagen telkens voor de ene helft uit eten en voor de andere helft uit koken. Afgelopen zaterdag had ik weer zo’n heerlijke dag: boodschappen doen in het zonnetje, muziek aan en me uitleven in de keuken en vervolgens een VET lekkere lunch op tafel zetten. Aardappels raspen is ff een klus, maar na één hap van dit ben je al je pijn en moeite weer vergeten (zoals een bevalling). De citroencrème bovenop lijkt een beetje op een drolletje maar de smaak is perfect! Hieronder vind je het recept!

Dit heb je nodig (1p):
1 zoete aardappel
1 ei
bieslook
ui
knoflook
peper
zout
citroen
crème fraîche

(voor de salade)
spinazie
frambozen
balsamico
kipfilet
mozzarella

Dit moet je doen:
Schil de zoete aardappel en rasp ‘m daarna helemaal op. Snijd een uitje in kleine blokjes, pers een teentje knoflook en bak dit met de aardappelraspsels (wow dit is dus echt een woord) aan met wat olijfolie. Op laag vuur, het hoeft niet helemaal bruin te worden maar gewoon zodat de aardappel niet meer rauw is. Laat dit in een kom even afkoelen (belangrijk, anders gaat het ei straks stollen) en rasp ondertussen de citroenschil kaal. Een beetje hiervan doe je bij het aardappelmengsel, met een beetje citroensap en kleine stukjes bieslook. Met wat peper en zout breng je het op smaak en als het goed proeft, roer je het ei er doorheen. In een koekenpan smelt je wat boter en met je handen maak je stevige bolletjes van de rösti. Druk ze een beetje plat en keer ze af en toe om totdat ze bruin zijn. Terwijl je met één oog je pan in de gaten houdt, maak je alvast de citroencrème. Dit doe je door een of twee eetlepels crème fraîche te mixen met wat citroenrasp, citroensap en peper. Ook dit doe je weer naar eigen smaak! Ik vind het bijvoorbeeld wel lekker als de citroen sterk is maar ik kan me voorstellen dat je dat niks vindt. Met de mixer klop je dit op totdat het een hele stevige crème is. Het lijkt wel een beetje op botercrème van een taart, maar dan hartig. Vul een spuitzak met de citroencrème en maak toefjes op de rösti’s. Als je net als ik geen spuitzak hebt, kun je ook een boterhamzakje vullen, strak draaien en er een héél minipuntje vanaf knippen. Wordt niet zo mooi als ‘t echte werk maar daar proef je niks van.

Ik at er nog een salade bij met allemaal ingrediënten die bijna over de datum gingen en omdat het heel goed smaakte, geef ik je ook daar het ‘recept’ voor. Vul je bord met een paar handjes verse spinazie, snijd de mozzarella en kipfilet in kleine blokjes en schep alles door elkaar. Giet er wat balsamico (ik gebruikte balsamicosiroop) over en verdeel de frambozen over de salade. Easy.

Mijn oordeel: 7.5/10 – De zoete rösti’s gaan zó goed samen met die frisse citroensmaak. Die crème was sowieso heel lekker, ik wist ook helemaal niet dat dat zo makkelijk was.
Ik at dit op 24/2/18

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten