Zoete aardappelstamppot met gekarameliseerde appel

25 feb 2018 | Hollands, Stamppot, Vlees

IMG_9032

You love it or hate it: zoete aardappel. Ik behoor vol overgave tot die eerste groep, ook al weet ik nou nooit zo goed of ‘t een groente of aardappel is. En of het echt wel zulk gezond fitvoer is als je leest en hoort. Hoe dan ook: vet lekker. In het eerste jaar op kamers heb ik ki-lo’s zoete aardappel gegeten, vooral gebakken in stukjes maar soms ook in de vorm van een stamppot. Dit keer maakte ik er een met spinazie, een lekker groot stuk rookworst en … gekarameliseerde appelpartjes!

Dit heb je nodig (1p):
een grote zoete aardappel
verse spinazie
rookworst
appel
suiker
kaneel
boter

Dit moet je doen:
Schil de zoete aardappel en snijd hem doormidden, dan wordt ‘ie sneller gaar. Kook de aardappel in een pan water in ongeveer een kwartier zacht. Ondertussen snijd je de appel in dunne partjes en in een koekenpan smelt je een stuk boter (roomboter is vast lekkerder dan margarine maar dat had ik niet) tot het een beetje borrelt. Verdeel een klein laagje suiker op de boter en leg hier de appelpartjes in. Strooi er nog een beetje suiker en wat kaneel overheen en draai ze af en toe om. De goudbruine appeltjes bewaar je even apart. In dezelfde koekenpan laat je een paar handjes spinazie slinken. Niet voor de smaak ofzo, maar puur om de afwas te beperken. Als de aardappel gaar is, giet je het water weg en stamp je het fijn met de spinazie en peper en zout naar smaak. Eventueel een scheut melk om het smeuïger te maken. Verdeel de appels over je prakkie, warm de rookworst op volgens de verpakking (ik had zo’n miniworst, vet handig!) en steek ‘m erin (de stamppot).

 

Mijn oordeel: 7.1/10 – Ik ben groot fan van zoete aardappel maar misschien was het iets té om daar dan ook nog zoete appel bij te eten. Het was niet vies, best lekker zelfs, maar qua smaakcombinatie kun je er beter iets zoutigs bij eten. Die rookworst paste bijvoorbeeld wel heel goed. Waarschijnlijk is die gekarameliseerde appel lekkerder bij een stamppot met normale aardappelen!
Ik at dit op 22/2/18

Dit vind je ook lekker!

Amanda de Bruin

Over keukenmeid

Mijn naam is Beau en ik ben gek op koken en eten

Gezond, druipend in vet, vlezig, vega, perfecte midnight snacks, culinaire hoogstandjes en simpele prakkies: ik eet alles. Ik hoop dat ik jou met mijn recepten kan inspireren voor je volgende maaltijd!

Fan van mijn teksten? Ik ben ook freelance tekstschrijver en help je graag.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste berichten