zomerse stoof

Stoofpotjes alleen voor de winter? Nope – ik maakte er zelfs een op de allereerste officiële zomerdag! Deze zomerse stoof maakte ik met zoete aardappel, ras el hanout (love it), gedroogde abrikozen en Kalamata olijven. Vooral die laatste twee dingen waren echt vet lekker bij elkaar – had ik niet per se verwacht! Het is maar goed dat ik af en toe stunt in de keuken want het was echt HDP!

Dit heb je nodig (2p):

1 rode ui
1 el ras el hanout + een beetje extra
1 blik tomatenblokjes
100 ml water
2 zoete aardappelen
10 gedroogde abrikozen
10 Kalamata olijven
3-4 wraps
Chili-olie (of gewone olijfolie met chilivlokken)
Zout

 

Dit moet je doen:

Verwarm een scheut olie in een ruime pan. Snipper het uitje en fruit deze aan in de olie. Voeg ook de ras el hanout toe. Was de zoete aardappelen en snijd ze (met schil) in stukjes. Bak deze 5 minuten mee. Voeg daarna de tomatenblokjes en het water toe. Snijd de gedroogde abrikozen in kleinere stukjes (niet té klein) en voeg ook toe. Roer door en laat op laag tot middelhoog vuur pruttelen totdat de zoete aardappel zacht is.

De Kalamata olijven mag je ook meteen toevoegen en mee laten pruttelen maarrrr niet als ze bedekt zijn met kruiden. Dit is een Moroccan style stoof, geen Zuid-Europese Spoel de olijven dus eerst af in een vergiet of zeef onder de kraan. Je kan ze ook alvast ontpitten en in stukjes snijden – dat is ff gedoe, maar eet wel makkelijker (deed ik niet).

Terwijl de stoof pruttelt, maak je de krokante wrappies. Snijd de wraps in vieren en leg ze in een hete koekenpan. Smeer de bovenkant in met chili-olie (of olijfolie met een beetje chilivlokken), keer om en herhaal. Bestrooi met zout en een beetje ras el hanout. Bak ze aan beide kanten bruin. Herhaal met de rest van de wraps. Dit kan dus ook prima in één keer in de oven op 180 graden, maar daar had ik ff geen zin in.

Proef – voordat je de stoof opdient – of ‘ie zout genoeg is. Waarschijnlijk wel, door de Kalamata olijven en zeker in combinatie met de wraps, maar zo niet, dan voeg je nog wat extra toe. Dien alles bij elkaar op in een diep bord en maak af met gezellige peterselie. Als je dat toevallig in huis hebt.

 

⭐⭐⭐⭐ – Vier van de vijf sterren voor deze lekker zomerse stoof. Weinig ingrediënten, makkelijk te maken en toch zó goed bij elkaar passend.
Ik at dit op 21/6/2022